+31645121698
info@transfixit.nl

Is spiritualiteit zweverig? Een nuchtere kijk op spiritualiteit.

Is spiritualiteit zweverig? Een nuchtere kijk op spiritualiteit.

Spiritualiteit is in feite niets anders dan “persoonlijke innerlijke ervaring”. En zoals met veel woorden het geval is, heeft ook spiritualiteit voor iedereen een andere connotatie.

Het is een bekend fenomeen dat de gevestigde instituten hun populariteit al jaren achteruit zien vliegen. Kwamen mensen daar vanuit traditie en opvoeding voorheen voor vragen , zingeving of verlossing; tegenwoordig neemt men liever zelf het initiatief op welke wijze we hiermee omgaan. Keuzes en resources genoeg wat dat betreft.

Ik denk dat een van de belangrijkste oorzaken van een aversie tegen “de spirituele wereld” onze taal is.

De taal heeft simpelweg niet voldoende parameters om hier duidelijk en helder over te communiceren en ook de algemene beeldvorming speelt hierin een grote rol.

Hoe vaak komt het niet voor dat tijdens een interview de interviewer met een veelbetekende blik de camera in staart terwijl de geinterviewde vol passie aan het vertellen is over energie, krachtdieren of gidsen?

Aan de andere kant: spreek eens een willekeurig persoon aan op straat, en vraag of zij van mening zijn dat leven “energie” is. Er zullen maar weinig mensen zijn die dit verwerpen.

De wereld is natuurlijk qua informatievoorziening enorm verandert. De uitdaging is echter dat de mensen nu meer dan ooit zelf een objectieve mening moeten vormen. En hoe vorm je een objectieve mening , als de resources of de achterliggende intenties niet altijd te verifieren of te ontdekken zijn?

Het nieuws tijdens verkiezingen is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van. Maar eigenlijk is er altijd wel sprake van enige vorm van beinvloeding, bewust of onbewust. En natuurlijk heeft ieder individu zo zijn voorkeuren.

Denk bijvoorbeeld eens aan de huidige Covid-crisis; er zijn elementen in de samenleving die verdeeldheid onder de bevolking juist stimuleren. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien om anarchistische idealen te promoten, of juist een bepaalde politieke stroming. Door het onderbuikgevoel aan te spreken, dikwijls door retoriek, is het beinvloeden van mensen tot wetenschap verheven en de gebruikte middelen én boodschappen zijn niet altijd even transparant voor iedereen.

Zo zie je toch boodschappen verschijnen op sociale media , die mensen klakkeloos met hun virtuele vrienden delen, verpakt en getriggerd door een laag onrechtvaardigheid, maar met een andere onderliggende boodschap; vaak het kweken van onrust, angst en (dus) verdeeldheid.

En eenmaal een keuze gemaakt, dan zit het in de aard van de mens om daar dan ook aan vast te houden. Wij willen vooral consequent en consistent overkomen. Niet als een twijfelaar die geen standpunt durft in te nemen. Men denkt een weloverwogen keuze gemaakt te hebben en zoeken daarbij natuurlijk allerlei hulpmiddelen en “bewijzen” die hun visie onderschrijven, ongeacht de mate van waarheidsgehalte overigens.

Terug naar de vraag ; “is spiritualiteit zweverig? Ik ben van mening dat er heel veel mensen oprecht op zoek zijn naar zingeving en zich willen ontwikkelen op geestelijk en spiritueel niveau. Mensen die het nodige zelfonderzoek hebben gedaan maar ook de spirituele diepten willen verkennen. Maar dan wel op een “normale” en aardse manier. Met twee voeten stevig op de grond. Het enige wat werkelijk werkt is ervaring. Niet door urenlang filosofische concepten met de ratio te beoordelen of veroordelen, maar door concrete aktie en met concrete resultaten. Dit is waar Transfixit voor staat.

Kun jij je hierin vinden, dan nodig ik je van harte uit om eens contact op te nemen.

Arend

Transfixit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *