+31645121698
info@transfixit.nl
KvK 53477685

COACHING

Waarom doen mensen de dingen die ze doen“?

Die vraag hield me 30 jaar geleden al bezig, tot op de dag van vandaag.

Ik vond veel antwoorden in methodieken zoals:

Transactionele Analyse en Psychosynthese.

Maar ook in spiritualiteitmeditatie en filosofie.


Waarom vinden we de antwoorden of inzichten vaak niet op eigen kracht?

Jij creëert zelf je eigen beeld van je leven, een eigen kader. Door opvoeding, ervaringen, studie, werk, maar ook  partners, vrienden, collega’s en alle mensen die je ooit in je leven hebt ontmoet.

Dat eigen beeld of kader, het idee wie en wat je nu werkelijk bent is dus subjectief; persoonlijk. Jij hebt het immers zelf gecreëerd vanuit je eigen ervaringen. 

En omdat we ons kader verwarren met wie we wérkelijk zijn, zien we alleen maar de oplossingen vanuit je eigen perspectief. We verwarren ons kader meestal met wie we wérkelijk zijn. En dát is dus eigenlijk een groot misverstand…Overlevingsstrategie

Op basis van onze eigen omgeving, passen we ons gedrag aan. Een soldaat staat hoogstwaarschijnlijk anders in het leven dan een kunstenaar. Een kind uit een groot gezin krijgt meestal een andere opvoeding dan iemand die enigst kind in het gezin was. 

We passen ons allemaal aan, afhankelijk van de omgeving waarin we leven. Simpelweg om ons te ontwikkelen, maar ook voor veiligheid of zekerheid. Dat noemen we overlevingsstrategie.

Misschien was die bepaalde “overlevingsstrategie” keihard nodig. Je hebt je gedrag aangepast en gevormd naar je omgeving. En in sommige gevallen moest je jezelf zoveel aanpassen, dat het eigenlijk niet meer overeen kwam met wie je eigenlijk bent. 

Loslaten

Zelfs als je het allang niet meer nodig hebt, wordt die overlevingsstrategie, jouw gedrag,  door “iets” in jouw eigen kader vastgehouden. Je denkt dat het zo hoort, je weet niet beter. En al je wilt veranderen kom je soms in conflict met jezelf. Misschien wil je stoppen met roken, maar vertelt dat stemmetje in jezelf:” Ja, maar nu nog even niet hoor”. 

Dát zijn de stemmen met wie je non-stop in je hoofd tegen jezelf kletst en naar wie je luistert. Die stemmen houden graag jouw overlevingsstrategie in stand. 

Ken je dat gezegde: ” Als de kat van huis is, dan dansen de muizen “..?

Stel je voor dat jij zelf de kat bent, en de stemmen in je hoofd de muizen.

Wie is er nu eigenlijk de baas; ben jij dat of zijn dat de muizen; die stemmen waarmee je met jezelf praat?

Die hebben er namelijk helemaal geen baat bij als jij “thuis” komt, orde op zaken stelt en de leiding neemt. De oplossing klinkt simpel;  Stuur ze weg en neem de regie over jouw leven in eigen handen. Maar ja…Fijn, je hebt de tekst tot hier gelezen.

De kans is dus groot, dat je vragen hebt, voor jezelf, of een ander. Je bent op zoek naar antwoorden of inzichten voor een oplossing. Misschien heb je al vanalles geprobeerd, maar zonder resultaat.   

Weet je, je kunt jezelf analyseren totdat je een ons weegt…Maar je hebt simpelweg nog niet op de juiste plek gezocht. En die plek, valt meestal nou nét buiten dat kader waar ik het eerder over had. En zolang je binnen je eigen kader zoekt ga je de oplossing niet makkelijk vinden.Vergelijk het misschien met een vis in een vissenkom. De kom is zijn wereld, zijn werkelijkheid. Terwijl daarbuiten nog een hele andere wereld ligt. Alleen ziet de vis dat niet.


Een ander kan je prima ondersteunen omdat die niet in jouw kader leeft, en dus objectief met jou samen kan ontdekken wat er zich nu werkelijk binnen, maar ook buiten dat kader allemaal afspeelt.

Dat is wat ik doe en daar help ik je graag bij. Ik pak je hoofd (bij wijze van spreken dan) en draai het een hele andere kant op, buiten jouw kader. Pas dan zie je ook andere paden. Met mogelijkheden en oplossingen die je zelf niet zag…


Uiteraard doen we dat samen,  op basis van beproefde methodieken, studies, levenservaring én intuïtie. Op weg naar een bewust(er) leven: naar je állerbeste zelf. Neem gerust vrijblijvend contact op als je een bepaalde situatie wilt voorleggen.

Arend